TIP: Probeer minimaal 3 boekhoudprogramma’s voor de beste keuze
Een boekhoudprogramma voor je horeca zaak is een oplossing wat je heel wat werk uit handen neemt. Maar niet alleen dat, het is eigenlijk het antwoord op alles wat met de financiën van je onderneming te maken heeft. Wil je een lening bij een derde afsluiten, cijfers omtrent je bedrijf zijn dan van groot belang. Waar haal je die vandaan? Uit de boekhouding. Wil je weten of het de goede kant opgaat? Ook daarvoor dien je weer een beroep te doen op de administratie. Een goede boekhouding is dus van absoluut belang.
Boekhoudpakket standaard aanwezig
Om je te helpen de boekhouding op de juiste manier in te richten heb je naast kennis ook een stukje software in vorm van een boekhoudpakket nodig. Nu is het uiteraard mogelijk de boekhouding met de hand te doen. Maar dat is niet meer iets van deze tijd. Je zal algauw tegen beperkingen aanlopen en dat kost je alleen maar meer uren in plaats van dat het voordeel oplevert. Het voordeel waarop je had gehoopt, namelijk kostenbesparing, dat weegt niet op tegen het extra werk. Een boekhoudprogramma voor je horeca gelegenheid dient daarom te behoren tot het standaardgereedschap.
Boekhoudprogramma’s komen voor in allerlei soorten en maten. Om nu een boekhoudprogramma voor bijvoorbeeld je restaurant te kiezen dien je rekening te houden met een aantal aspecten. Waar je zoal rekening mee moet houden, dat gaan we nu bekijken.
On- of offline horeca administratiepakket
Allereerst heb je de keuze te kiezen uit een on- of offline restaurant boekhoudprogramma. Het voordeel van een online boekhoudprogramma is, dat je overal toegang tot de boekhouding hebt. Zolang er sprake is van een internetverbinding, is er niets aan de hand. Het nadeel is, dat je vaak met een abonnement te maken krijgt waardoor je met maandelijkse kosten zit.
De andere optie is te gaan voor een offline oplossing. In dit geval betaal je vaak eenmalig een bedrag en is het gebruik onbeperkt. Nadeel is wel dat je niet vanuit elke plek toegang tot de boekhouding hebt. Dit is anders tenzij je je laptop overal meeneemt. Een ander nadeel kan zijn dat je telkens voor updates dient te betalen. Uiteindelijk wat betreft het verrichten van de boekhouding zelf, tussen de twee oplossingen is er bijna geen verschil aanwezig.
Integratie boekhoudpakket
Omdat je een horecazaak bezit, is het zeer handig als het boekhoudpakket waar je voor hebt gekozen, bestellingen direct kan verwerken. Vaak bestaat de mogelijkheid kassasoftware te koppelen aan het boekhoudprogramma. Op deze wijze wordt bijvoorbeeld de omzet direct verwerkt in de administratie en tevens wordt de voorraad bij gehouden.
POS en Nappkin zijn twee bekende virtuele kassasystemen die de mogelijkheid tot integratie beiden met bepaalde boekhoudpakketten. POS is onder andere te koppelen met boekhoudpakketten als: Exact, Twinfield en Yuki.
Bankafschriften inlezen
Wat ook zeer handig is en tijdsbesparing oplevert is, dat het boekhoudpakket automatisch bankafschriften kan inlezen. Op deze wijze hoef jij als administrateur financiële feiten niet handmatig in te boeken. Tevens verkleint deze optie de kans op het maken van fouten. Een ander voordeel is, dat facturen aan desbetreffende transactie te koppelen zijn.
Facturen en UBL
Sla je voorraad in, dan dien je de inkoopnota’s in de boekhouding te verwerken. Heb je er een hoop, dan is het zeer handig als deze automatisch ingelezen worden in het door jou gekozen restaurant boekhoudprogramma. Vele boekhoudpakketten ondersteunen namelijk het UBL-formaat. Het voordeel hiervan is, dat ook facturen elektronisch ingelezen kunnen worden.
Uiteraard zijn er meerdere voordelen op te noemen om te kiezen voor een boekhoudpakket voor de horeca. Echter, hetgeen wij hier hebben behandeld, vormt een goede basis voor het maken van een keuze. Besteed er dus ruime aandacht aan bij de aanschaf. Uiteindelijk zal je merken dat je met deze opties alleen al flink wat tijdwinst boekt.
Over ons
Vergelijkboekhoudprogramma.com dé vergelijker voor alle boekhoudprogramma’s in Nederland en België.
Recente reacties