Sportlink Club Boekhouding – Boekhouden voor Verenigingen
Het boekhoudkundige landschap wordt gevormd door boekhoudpakketten die in allerlei soorten en maten voorkomen. Een boekhoudprogramma met een unieke positie binnen dit geheel is Club Boekhouding van Sportlink.
Club Boekhouding is niet zomaar een gemiddeld boekhoudpakket. Het is een softwarepakket dat speciaal toegespitst is op verenigingen en werkt in de cloud. Daarnaast maakt het onderdeel uit van een totaalpakket dat Sportlink aanbiedt. Binnen dit totaalpakket zijn de modules Club Basis en Club Contributie interessante oplossingen als het om een totaaloplossing gaat.
In deze review gaan we kijken naar Club Boekhouding.
Sportlink Club Boekhouding gebruikersinterface
We beginnen als eerst met de gebruikersinterface. Voordat u met de boekhouding begint, is het van belang dat het boekhoudprogramma dat u gaat gebruiken een goede aansluiting maakt met de financiële omgeving van uw bedrijf.
Aan het op maat inrichten van de boekhouding in Sportlink is dan ook de nodige aandacht besteed. De te ondernemen handelingen zijn zodanig binnen het programma gerangschikt dat zelfs iemand met zeer weinig administratieve ervaring bijna foutloos de administratie kan opzetten.
Boekjaar
De instellingen beginnen dan ook als eerst met het boekjaar. Sportlink biedt u de keuze om een boekjaar op kalenderbasis in te stellen of op seizoen basis. Standaard staat er altijd al een boekjaar automatisch ingesteld.
Rekeningschema Club Boekhouding
Nadat het boekjaar is ingesteld, leidt het programma u door naar het instellen van het rekening- of grootboekschema. Ook hier is er weer gedacht aan de startende boekhouder. De makers van Sportlink hebben er namelijk reeds voor gezorgd dat er een standaard rekeningschema gedefinieerd is. Wat u als administrateur rest, is eventueel grootboekrekeningen aanpassen, verwijderen of juist aanmaken.
Voert u de administratie van een KNVB vereniging, dan heeft Sportlink een extra optie voor u ingebouwd, dat is het veld “bondsrekening”. Dit is van belang voor het financieel jaarverslag dat ingeleverd dient te worden bij de KNVB.
Dagboeken boekhoudpakket
Ook met de indeling en gebruik van dagboeken is het streven van Sportlink geweest dat dit zo pijnloos dient te gescheiden. Wenst u een enkele dagboek aan te maken, dan is dat mogelijk. Wenst u er tientallen aan te maken, ook dan is dat helemaal geen probleem.
Het aanmaken van een dagboek gaat vrij simpel in Sportlink. Onder instellingen namelijk kiest u voor dagboek en daarna kiest u voor toevoegen. Bij het creëren van een dagboek dient u een dagboekcode op te geven. Door het kiezen van een dagboekcode bent u in staat een logische structuur aan te brengen binnen het onderdeel dagboeken in de administratie.
Dagboek bank
Dient er een dagboek bank opgemaakt te worden, dan is het uiteraard mogelijk een bankrekeningnummer op te geven volgens huidige standaarden (SEPA-proof). Een eenmaal opgegeven bankrekeningnummer binnen Sportlink is definitief. Wel bestaat de mogelijkheid om de omschrijving en dagboekcode te wijzigen. De mogelijkheid om automatisch bankafschriften (CAMT.053 formaat) in te lezen, is ook aanwezig.
Dagboek inkopen en verkopen
Een dagboek inkopen hoeft niet zelf aangemaakt te worden binnen Sportlink. Deze is standaard al aangemaakt door het programma zelf met als ingestelde grootboekrekening crediteuren. De boekingen die hier plaatsvinden kunnen alleen betrekking hebben op posten crediteuren die nog openstaan. Binnen het dagboek inkopen kunt u alleen dagboekcode en dagboeknaam wijzigen.
Wat geldt voor dagboek inkoop, geldt ook voor dagboek verkoop. Enig verschil is, dat debiteuren hier de grootboekrekening vormt. Overige voorgedefinieerde dagboeken binnen Sportlink zijn dagboek memoriaal en dagboek contributie.
BTW
Ongeacht uw btw-situatie, Sportlink is standaard uitgerust met alle gangbare btw-tarieven, namelijk 0%, 6% en 21%. Zijn er echter prestaties of diensten in het spel die een andersoortig btw-tarief vereisen of u heeft met de kantineregeling te maken, dan is dat ook zo opgelost.
Een niet gangbaar btw-tarief kunt u op simpele wijze toevoegen aan het softwarepakket. Werkt u veelvuldig met een bepaald btw-tarief, dan bestaat er zelfs de mogelijkheid om dit als standaard btw-code op te geven.
Beginbalans
Sportlink biedt u uiteraard ook de mogelijkheid om een beginbalans aan te maken. Heeft u te maken met openstaande posten, dan wordt de mogelijkheid geboden om een voorafgaand jaar aan te maken zodat de facturen in kwestie juist kunnen worden verwerkt.
Debiteuren en crediteuren
Een goed zicht op debiteuren en crediteuren is van absoluut belang binnen de boekhouding. Sportlink biedt dan ook uitgebreide opties voor het aanmaken van debiteuren en crediteuren. Naast de invoer van standaardgegevens zoals NAW- en branchegegevens, zijn er ook tabs aanwezig om informatie op te slaan of te wijzigen. Het gaat dan om betalingskenmerken, bankgegevens, overige adressen, contactpersonen, notities en sponsoring.
Verwerking financiele gegevens Sportlink boekhoudprogramma
Nadat de boekhouding naar eigen wens is ingericht, kunt u uiteindelijk beginnen met de verwerking van financiële transacties. Binnen Sportlink gebeurt dat op de volgende manieren.
Wanneer u te maken heeft met journaalposten die betrekking hebben op debiteuren en crediteuren, dan verloopt de verwerking via dagboek inkopen en dagboek verkopen. Facturen kunnen middels de contributiemodule automatisch tevoorschijn komen in de boekhoudmodule onder openstaande posten. Handmatige invoer is niet nodig.
De invoer van kas– en bankafschriften verloopt middels de dagboeken kas en bank. Binnen Sportlink bevat dagboek bank ook nog eens de volgende opties:
- Afletteren van facturen.
- De mogelijkheid om een deelbetaling op te voeren.
- Een optie om storneringen te verwerken.
Eenvoud en snelheid binnen boekhoudpakket
Om de invoer te versnellen is het binnen Sportlink ook mogelijk om sneltoetsen te gebruiken. Met de insert-toets bijvoorbeeld kan er een nieuwe regel worden toegevoegd. Met tab kan een volgend veld worden gekozen uit een dropdown menu en met return wordt de keuze bevestigd.
Boekhouding definitief maken
Op het moment dat u de boekingen definitief wilt maken binnen Sportlink Club Boekhouding, kiest u het boekjaar, een tijdvak en de dagboeken en daarna de optie verwerkingsrun. Nadat de boekingen definitief zijn, kunt u geen wijzigingen meer aanbrengen.
Schermoverzichten en rapportages
Natuurlijk is geen boekhouding compleet zonder schermoverzichten. In Sportlink kunt u bijna alle informatie over uw boekhouding opvragen met daarbij de optie dat er geëxporteerd kan worden naar Excel, Word of PDF-formaat zodat printen ook mogelijk wordt. De volgende overzichten kunnen door het boekhoudprogramma gereproduceerd worden:
- Saldilijst debiteuren
- Saldilijst crediteuren
- Saldilijst debiteuren/crediteuren
- Debiteurenkaart
- Crediteurenkaart
- Grootboeksaldi (van elke grootboekrekening)
- Saldibalans
Zijn bepaalde transacties verwerkt , dan is het mogelijk rapportages in Excel, Word of PDF-formaat op te vragen. Van de volgende onderdelen kunt u rapportages raadplegen:
- Grootboeksaldi
- Saldibalans
- Balans
- Winst- en verliesrekening
- Btw overzicht
Een handige optie die Sportlink hierbij biedt, is het toepassen van filters. Selecties maken op boekjaar, datum boekstuk, grootboekrekeningnummer of verdichtingscode, alles is mogelijk.
Negatieve punten
Voorgaand hebben wij het gehad over de werking en toepassing van Sportlink als boekhoudprogramma. Echte negatieve punten zijn niet behandeld. Wil dat nu zeggen dat Sportlink foutloos is? Nee, dat ook weer niet. Hier en daar zijn er enkele minpuntjes ontdekt. De user interface namelijk laat wat te wensen over, deze ziet er ietwat verouderd uit.
Een uitklapbare sidebar menu ontbreekt. Heeft u een kleine administratie te beheren, dan zal dit niet zo’n een probleem zijn. Bij een groot te beheren administratie rijzen er vraagtekens.
Een ander minpunt is, dat bepaalde interactieschermen verkleind worden weergeven bij het openen. Heeft u dat niet door, dan mist u de noodzakelijke keuzeknoppen en krijgt u het idee dat het programma niet correct werkt. Na enig zoekwerk is gebleken dat met de muis de rechteronderhoek uitgesleept dient te worden, erg slordig.
Een optie binnen Club boekhouding om een CSV-bestand met daarin de opmaak van grootboekrekeningen te importeren ontbreekt.
Prijs
Wilt u gebruik te maken van Club Boekhouding van Sportlink, dan dient u eenmalig een bedrag van € 10.00 te voldoen met daarbovenop € 50.00 als vast bedrag per jaar (alles exclusief btw). Indien u met uw bond bent aangesloten bij Sportlink, dan gelden er andere tarieven.
Helpdesk
Sportlink biedt ondersteuning aan u als klant middels telefonisch support, online handleidingen en een online helpdesksysteem. Een live-chat functie ontbreekt helaas.
Conclusie
Met Sportlink Club Boekhouding haalt u een degelijk boekhoudprogramma in huis, met name als u de administratie van een sportclub of vereniging beheert. Ongeacht uw ervaringsniveau, snel vertrouwd kunnen raken met het pakket is een gegeven. Het programma heeft zijn minpuntjes. Echter, in totaliteit doet dat geen afbreuk aan de werking en dat is waar het omdraait.
- Q-invoice review, eenvoudig factureren en meer. - 8 februari 2020
- E-boekhouden Review – Gratis boekhoudprogramma voor ZZP & MKB. - 13 april 2018
- Informer Online review – Zelfstandig Boekhouding Voeren - 11 april 2018
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!